top of page
Elit Bilge Bıyıkoğlu

0-6 Yaş Gelişim Tarama Testleri Nedir? – Uzm. Psk. Elit Bilge Bıyıkoğlu

Güncelleme tarihi: 13 Ara 2019


Çocuk Gelişim Taraması Nedir? Gelişim taraması, 0-6 Yaş aralığındaki çocukların gelişimindeki problemleri veya gecikmeleri belirlemek amacıyla uzmanlar tarafından bilimsel yollarla geliştirilmiştir. 0-6 yaş dönemindeki çocukların gelişimsel ve davranışsal problemlerinin (örneğin; gelişimsel gecikme, öğrenme güçlüğü, konuşma problemleri, otizm, duygusal problemler, dikkat eksikliği…) erken teşhisi ve tedavisine olanak sağlar. Gelişim tarama testleri çocuğun sosyal, duygusal, motor-koordinasyon, bilişsel, dil gelişiminin takip edilmesini sağlar. Bunun yanında, çocuğun güçlü/zayıf yönleri ve becerileri hakkında bilgiler verir ve bunların desteklenmesi, gerekli durumlarda vakit kaybetmeden önlem alınmasına olanak sağlar. Gelişmiş ülkelerde gelişim tarama testleri 0-6 yaş aralığındaki çocuklara düzenli olarak uygulanmaktadır. Uzmanlar, 0-6 yaş arası her sağlıklı çocuğa altı ayda bir gelişim tarama testi yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Çocuk Gelişim Taraması Neden Önemli? 0-6 yaş dönemi; beyin gelişiminin hızlı olduğu, ruhsal, zihinsel, sosyal gelişim gibi bireyin gelişiminin temel taşlarının oluştuğu, kişiliğin şekillendiği ve temel bilgi-becerilerin kazanıldığı kritik bir yaşam dönemidir. Bu yaş döneminde, çocuk belirli becerileri daha kolay öğrenir ve çocuğun problemlerine yönelik yapılan müdahaleler daha etkili olmaktadır. Çoğu çocuğun problemleri, çocuk ilkokulda başarısız olana kadar fark edilmiyor!

Gelişimsel gecikme gibi gelişimsel durumlar erken çocukluk dönemindeki çocukların en az %10’unu etkilemektedir. Erken yaştaki gelişimsel gecikmeler ilerleyen dönemlerde otizm, öğrenme güçlüğü, zeka geriliği, konuşma bozuklukları gibi gelişimsel problemlerin habercisidir. 0-6 yaş döneminde gelişimsel problemlerin tespit edilmemesi, problemlerin daha kötüleşmesine ve kritik müdahale fırsatının kaçırılmasına sebep olmaktadır.

260 görüntüleme0 yorum
bottom of page