top of page
Yazarın fotoğrafıElit Bilge Bıyıkoğlu

Kısır Bir Döngü İçinde misiniz? Çemberden Nasıl Çıkılır?

Güncelleme tarihi: 13 Ara 2019


Hiç bazen kısır bir döngüye kapıldığınız olur mu? Takılmış bir plak gibi? Aynı döngü içinde, aynı motiflerle…

Engelleyici, baş döndürücü ve delirtici olabilir. Ne yapılacağını bilemeden…

Peki, bu durumda neler yapılabilir?

Belki de bakış açınıza bağlı?

Örneğin, bilişsel - davranışçı terapinin bu duruma yaklaşımı döngüyü kırmak ve o çemberden çıkmaktır. Harekete geçmeden yakalayıp, başından engellemektir.

Eğer bu yaklaşım size göreyse, kendi örüntünüzü fark etmeye ve anlamaya çalışmanız önemlidir. Sizi bu döngüye neyin bağladığını daha bilinçli bir şekilde düşünmelisiniz.

Hangi düşünceler bu döngüye öncülük edebilir? Gerçekten bu döngüler nasıl başlıyor? Tetikleyen ve arttıran nedir? Ve hangi davranışlar, bu döngüyü azaltırken hangileri pekiştiriyor?

Kafanızın içindeki bu soruların herhangi birini sorgulayabiliyor musunuz? Bunların doğrumu ya da sadece alışılagelmişlik mi olduğunu düşünün.

Ve sonra kendinize, başka hangi durumlar bu içinden çıkılmaz döngüyü kırabilir ve yerine seçenekler sunabilir diye sorun.

Bunlar, üzerinde düşünülmesi gereken çok anlamlı sorular olabilir.

Belki de tüm bu döngüleri, çemberleri farklı görmenin bir yolu vardır.

Belki, durdurmadan, değiştirmeden ya da olmayan bir şey haline getirmeden sadece kabul etmek gerekir, en azından bir süre için.

Bu döngüdeki duygusal boşluğu daha farkında deneyimlemek… Nasıl hissettirdiğini fark etmek, bir süre için o döngüyü takip etmek ve neler olduğunu görmek.

Eğer “paradoksal değişim teorisi” doğru ise, bir şeyi olduğu gibi, olduğuna bırakmak (kendinizi, olduğunuz gibi bırakmak) kaçınılmaz bir değişime davetiye çıkarabilir.

Ve belki de filozof Heraclitus’ un dediği gibi, “ bir nehre iki kere giremezsin”. Bu yüzden birden çok kere aynı döngüye, çarka giremezsin, her ne kadar öyleymiş gibi hissettirse de.

Belki de, farklı bir yoldan yürüyorsun, çok az farklı, birçok şey aynı gözükse bile. Ve belki de o ufak farklılıkları görmen, fark etmen ve dikkate alman gereklidir. Ve ne kadar küçük gibi görünse de değişimi hissetmek gereklidir.

Belki de, böylece, çember veya kısır döngü olarak hissettiğin şey bir yere ilerleyebilir, anlam kazanabilir.

Ve belki de döne döne yolunu bulur, senin için önemli bir yolu. Ya da sadece bu çemberlerle, çarklarla, bu yol ile bağlantıya geçmek bile seni şimdiden farklı bir yere götürmüştür. Kaynak: Gabrielle Gawne-Kelnar* *Gabrielle Gawne – Kelnar (Grad Dip Danışmanlık & Psikoterapi) yazar, blogger ve Sydney merkezli “One Life Counselling & Psychotherapy” de psikoterapisttir. http://blogs.psychcentral.com/therapist-within/2011/09/are-you-going-round-in-circles-how-to-break-the-cycle/ ‘den çevrilmiştir. www.terapiportali.com’dan alınmıştır.

6.200 görüntüleme0 yorum
bottom of page